Rólunk

Minden félév utolsó hete környezeti katasztrófát hoz: 7 mindenre elszánt kollégista srác fog egy-egy 50 literes hordót, melyben használt sütőolaj van. A Szabadság hídhoz érve a folyó közepéig viszik terhüket, majd lassan a vízbe öntik az olajat. Másnap 500 egyetemi dolgozó tanszékéről 50 kg papírhulladékot és két kiégett neoncsövet vesz magához, majd a kollégiumokból egy zsák műanyagszemetet és pár üres sörös dobozt hozzáfogva mindent egy szemétlerakóba visz, hogy a sok értékes másodnyersanyag végleg az enyészeté legyen. Visszafelé hármas csapatokban kivágnak egy-egy 20 méteres fát, hogy legyen elég új, fehér papír az egyetemen. Harmadnap a környezettudatosság-romboló akciónapon bejelentik, hogy a rekord mértékű hiány miatt a következő 5 évben minden környezetvédelmi tervet törölni kell.

Furcsán hangzik? Ha nem is épp ebben a formában, de a BME Egyetemi Zöld Körének elmúlt néhány éves tevékenysége éppen ekkora kibocsátásokat segít elkerülni, szemléletformáló munkájával és gazdasági hasznot hozó projektjeivel megteremtve a további fejlődés lehetőségét.

Pár év alatt a semmiből nőtt ki a csapat, amelyik ma országos hírű programokat képes véghezvinni, és minden egyéni kezdeményezésnél többet tud tenni egyetemünk környezeti teljesítményének javításáért. A küzdelem ma sem könnyű, de elkötelezettségünk mellett egymás hitéből és a közös sikerekből erőt merítve végül mindenki nyer. Reméljük, tudunk segíteni egy zöldebb, szebb világ építésében.

Küldetésünk:

Az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói számára ismeretterjesztő tevékenység folytatása, útmutatás nyújtása a környezettudatos életmódhoz, valamint közvetlen környezeti hasznot hozó programok szervezése. Célunk a szemléletformálás, az egyetemi polgárok aktivizálása, környezeti felelősségtudatának felébresztése, a döntéshozók és társszervezetek segítségével a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a hozzá tartozó kollégiumok működésének fenntarthatóbbá tétele.