Sikereink

A teljesség igénye nélkül!

Szelektív papírgyűjtés az egyetemen: A kezdeményezésünk nyomán 2006-ban kialakított szelektív papírgyűjtő rendszer eredményesen működik. Körünk továbbra is segíti a rendszer folyamatos fejlesztését. Becslésünk szerint az egyetemen keletkező papírhulladéknak mintegy fele, évente kb. 25 tonna papír kerül az egyetem több pontján megtalálható kék papírgyűjtőkbe.

Szelektív műanyaggyűjtés az egyetemen: A rendszer elindítását éveken át szorgalmaztuk, míg végül kérésünk meghallgatásra talált. Az Üzemeltetés Osztály által kiépített műanyaggyűjtő pontokon nagy mennyiségű, tisztán műanyag hulladék gyűlik össze.

Fénycsőgyűjtés az egyetemen: A kiégett fénycső veszélyes hulladék, körünk kezdeményezése előtt mégis a kommunális hulladékba került. Az Üzemeltetési Osztállyal való együttműködésünk lehetővé tette, hogy ma már egy erre szakosodott cég szállítsa el az elhasznált fényforrásokat.

Megtakarítás hulladékfronton: Részben a szelektív gyűjtésnek köszönhetően csökkent a kommunális hulladék mennyisége. A hulladékszállítási igényeket körünk aktivistái felmérték, s így egyes hónapokban többszázezer forintos megtakarítás vált lehetővé.

Zöld közbeszerzés: Lehetővé tettük az újrapapír gyors és egyszerű (egyetemi raktárból történő) rendelését. A lehetőséggel egyre több szervezeti egység él.

Tervezetek: Több környezeti szempontból fontos területen készítettünk felméréseket, fogalmaztunk meg javaslatokat. Remélhetőleg ezek közül néhány (pl. az energiahatékonysággal foglalkozó tervezetünk) rövidesen a megvalósítás fázisába lép.

Környezetvédelmi honlap: Elindítottuk az egyetem környezetvédelmi témákkal foglalkozó honlapját.

Kollégiumi szelektív gyűjtés: Megszerveztük a kollégiumokban a szelektív papír-, műanyag-, olaj-, alumíniumgyűjtést; emellett minden évben elektronikai hulladékgyűjtő akciót is szervezünk. Az összegyűjtött mennyiségek félévenként tonnákban mérhetők. A rendszerek működtetésében csapatunk tagjai folyamatosan aktív szerepet vállalnak.

Cikkek, filmek, előadások, fotópályázat, flashmob, üzemlátogatások, stb.: A Műhely, a kari lapok és a kerületi újságok hasábjain sok-sok fontos témával kapcsolatban folyamatosan jelennek meg cikkeink. Ismeretterjesztő céllal filmklubot szerveztünk az egyetemi könyvtárral együttműködve (ízelítő a tartalomból: The Corporation, Sharkwater, We feed the world, South Park környezetvédelmi részek, Earth), előadókat hívtunk változatos témák kapcsán (éghajlatvédelem, fair trade – méltányos kereskedelem, bálnavédelem, stb.), egy alkalommal még természetfotó kiállítást is szerveztünk. 2011-ben újraindítottuk a filmklubunkat, ahol zöld témájú dokumentumfilmeket vetítettünk. Ugyanekkor megszerveztük az első PET-párbaj néven elterjedt flashmobunkat, majd 2012 tavaszán a PapírREpülő flashmobot. Elkezdtünk üzemlátogatásokat szervezni, melyek nagy népszerűségnek örvendtek (Kelenföldi Erőmű, Észak-pesti Szennyvíztisztító telep, Fővárosi Hulladékhasznosító Mű).

Föld napi túra: szerintünk hagyományt teremtettünk vele, a résztvevők száma 14 főről 25 főre nőtt 2013 tavaszán.

Vitafórum: programunkkal szintén sokak érdeklődését felkeltettük, hiszen napjainkban a palagáz és az atomenergia jövője Magyarországon szintén kiemelt témáknak tekinthetőek.

"Miért ne pont én?" pályázat:  A pályázat támogatásával 2010 tavaszán az egyetemről két közeli óvodába nagy mennyiségű féloldalasan használt papírt szállítottunk át riksákkal, hogy az óvodások a lapok üres felére rajzolhassanak. A két ovi udvarán hulladék kartonpapírból várat építettünk a gyerekeknek.

Tikopia: 2009-ben az Egyetemi Zöld Kör és három hasonló célokért küzdő hallgatói egyesület részvételével alakult meg a felsőoktatási környezetvédelmi diákszervezetek egyesülete, a Tikopia. Célunk, hogy a környezetvédelmi diákmozgalom hatékony csapatát tudjuk létrehozni, mely országos szinten fogja össze a hallgatók zöld kezdeményezéseit.

Zöld Tanszék Verseny: 2010 tavaszán megszerveztük az ország első Zöld Tanszék Versenyét, melynek során tíz lelkes tanszék próbálta a lehető legzöldebbé tenni működését. Az előrelépések több száz dolgozó mindennapi gyakorlatait formálták környezeti szempontból kedvezőbbé. A kiváló teljesítményeket az egyetem felső vezetése is elismerte. A verseny 2014 tavaszán került megrendezésre utoljára (5. Zöld Tanszék Verseny), elérve ennek maximális potenciálját, lényeges átszervezéssel alternatív formában fog megjelenni a közeljövőben.

VV.hu: 2011 őszén megrendeztük a VV.Hu kollégiumi víz-villan-hulladék takarékossági versenyt, melyen a BME 7 kollégiuma részt vett.

Csapat: A néhány lelkes diák által szervezett kis csapat komoly kapcsolatrendszerrel rendelkező, jól ismert egyetemi diákszervezetté vált, melynek főhadiszállását talán még nem, webes feladat-nyilvántartó rendszerét azonban már ma is megirigyelhetik a hasonló létszámú szervezetek bármelyik szférában. Továbbra is várunk mindenkit csapatunkban, aki részévé szeretne válni az egyetemi zöld mozgalomnak, együtt szeretne velünk működni egy jó ügy sikeréért, vagy a csapatot segítené bármivel, bárhol, bármikor!

Ki, ha mi nem? Egyetemisták a környezetért.